Durme Durme-Durma Durma


Çok değişik versiyonları olmakla birlikte bir kaçını burda paylaştığım, İspanyol Yahudilerinin konuştuğu bir dil olan Ladino dilinde söylenmiş bir ninni Durme Durme. 1492 yılında Endülüs'ün yıkılmasıyla İspanya'dan kaçarak Osmanlı'ya sığınan Museviler tarafından söylenmiş.

Ülkemizde ninninin müziği Grup Yorum tarafından kullanılmıştı Bir Görüş Kabininde adlı parçalarında.
Musevileri sevebilirsiniz, sevmeye de bilirsiniz. Hatta nefret edebilirsiniz bile.
Günümüzde Ortadoğu'ya, özellikle diğer halklara yaşattıklarıyla baktığınızda oldukça zalim bulabilirsiniz. İkinci dünya savaşında yaşanılanlar düşünüldüğünde de bir o kadar mazlum... 

 Ama şu bir gerçek ki, Yahudiler gerçekten de dünyanın en çalışkan insanlarıdır. Ve bunu daha bebekken ninnilerine bile yansıtmışlardır. Daha kundaktaki bebeklerine bile bu mesajı verdiklerine göre başarıya ulaşmalarına şaşmamalı. Bu çalışkanlıkları sayesinde çölü bile dize getirmeyi başarmışlardır. Birleşik Devletlerdeki lobilerine bakılırsa neredeyse dünyayı onlar yönetiyor denilebilir.(Hatta ABD'deki merkez bankasının onların elinde olduğuna dair söylentiler var. İnterneti biraz karıştırmak yeterli. Tabi bu konuya bir çok dedikodu ve yalan haberin karıştığını da inkar edemem.) 
Ne denilmişti: 
"Ve insan için, çalışmasından başka bir şey yoktur.*"
Ninninin isminin Durme Durme olmasından esinlenerek bana böyle Durma Durma, çalış mesajı vermeye çalıştığını hisseder gibiyim. 
O halde ninniye kulak verelim:


 DURME DURME
TÜRKÇESİ (Halil ÇELİK)

Uyu, uyu benim canım oğlum,
sıkıntısız ve ağrısız uyu
güzel gözlerini kapatıp
uyu, uyu huzur içinde

kundaktan çıkıp
okula gideceksin
ve okulda küçüğüm
okumayı öğreneceksin.

okuldan çıkıp
çarşıya (meydana) gideceksin
ve o hayatta küçüğüm
tüccar olmayı öğreneceksin.

meydandan çıkıp
daha çok çalışacaksın
ve benim canım oğlum
“en iyi” (bir numara) olacaksın.

*Necm Suresi 39. Ayet
Durme Durme-Durma Durma Durme Durme-Durma Durma Reviewed by Bu saatte nerden geldiyse on Cumartesi, Ocak 02, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.